AC/DC är ett band från Australien som bildades år 1973 och som fortfarande är aktivt. Det beskrivs vanligen som ett bluesrock- eller hårdrocksband, men är också en pionjär och viktig stilbildare inom genren heavy metal.

AC/DC har sålt över 200 miljoner skivor globalt, inklusive albumet Black in Black som står för ungefär 50 miljoner av exemplaren. Detta gör Back in Black till ett av världens bäst säljande album någonsin.

Under sin långa karriär har AC/DC fått ta emot en lång rad utmärkelser och hyllningar, och de förekommer flitigt på listor över historiens mest inflytelserika band. När Rolling Stones år 2004 publicerade sin lista ”De 100 bästa artisterna genom tiderna” var AC/DC inkluderade.

Korta fakta om AC/DC

Ursprung Sydney, Australien
Genrer Hårdrock

Bluesrock

Rock’n’roll

Rock

Heavy metal

Aktiva år Från 1973
Skivbolag Albert Productions

EMI

Columbia

Epic

Atlantic

Atco

Elektra

East West

Medlemmar

Nuvarande medlemmar

  • Angus Young – gitarr (1973–idag)
  • Stevie Young – gitarr (1988 som turnémedlem, fullvärdig medlem 2014–idag)
  • Chris Slade – trummor (1989–1994, 2015–idag)

Tidigare medlemmar

  • Malcolm Young – gitarr (1973–2014)
  • Dave Evans – sång (1973–1974)
  • Larry Van Kriedt – bas (1973–1974)
  • Colin Burgess – trummor (1973–1974)
  • Peter Clack – trummor (1974–1975)
  • Rob Bailey – bas (1974–1975)
  • Bon Scott – sång (1974–1980)
  • Phil Rudd – trummor (1975–1983, 1994–2014)
  • Mark Evans – bas (1975–1977)
  • Cliff Williams – bas (1977–2016)
  • Brian Johnson – sång (1980–2016)
  • Simon Wright – trummor (1983–1989)

Genombrottet

AC/DC grundades av bröderna Malcolm och Angus Young, och flera andra musiker hann både ansluta sig till bandet och lämna det igen innan debutalbumet High Voltage släpptes år 1975. High Voltage följdes upp med T.N.T samma år. Det första albumet som lanserades utanför Australien kom år 1976, kallades High Voltage och bestod av låtar från debutalbumet och T.N.T.

Dirty Deeds Done Dirt Cheap (1976) kom i en utgåva för Australien och en annan för Europa. Först var det inte tänkt att albumet skulle släppas i USA över huvud taget, men importen av exemplar blev så stor att dessa planer ändrades – vilket visade sig vara ett bra beslut efterom plattan omedelbart gick in på plats #3 på Billboardlistan i USA.

Let There Be Rock (1977) släpptes i tre versioner: en för Australien, en för Sydafrika och en internationell. Den sydafrikanska upplagan är idag ett hett samlarobjekt.

På det femte studioalbumet, Powerage (1978), introducerades basisten Cliff Williams. Han kom sedan att stanna i bandet till 2016.

Highway to Hell (1979) kom att bli AC/DC:s stora internationella genombrott. Detta är också det sista album där sångaren Bon Scott medverkar, eftersom han avled året därpå efter en kväll av hårt festande på nattklubben Music Machine i London.

Efter Scotts död övervägde de kvarvarande medlemmarna att upplösa AC/DC, men efter att ha pratat om saken med Scotts föräldrar valde de istället att fortsätta och antog Brian Johnsson som ersättare. Nästa album – Back in Black – gavs ut som en hyllning till Scott och blev bandets bäst säljande album.

Diskografi (i urval)

1975 – High Voltage

1975 – T.N.T.

1976 – High Voltage

1976 – Dirty Deeds Done Dirt Cheap

1977 – Let There Be Rock

1978 – Powerage

1979 – Highway to Hell

1980 – Back in Black

1981 – For Those About to Rock We Salute You

1983 – Flick of the Switch

1985 – Fly on the Wall

1988 – Blow Up Your Video

1990 – The Razors Edge

1995 – Ballbreaker

2000 – Stiff Upper Lip

2008 – Black Ice

2014 – Rock or Bust