Gaynor Hopkins, mest känd under artistnamnet Bonnie Tyler, är en sångerska från Wales vars mest kända låtar är Total Eclipse of the Heart och Holding Out for a Hero som båda släpptes på 1980-talet. En annan av hennes framgångsrika singlar är It’s a Heartache från 1978 som fick stor uppmärksamhet i både UK och USA. Total Eclipse of the Heart och It’s a Heartache såldes i över 6 miljoner exemplar var.

Tyler röst beskrivs ofta som ”husky” och ”gritty”, hon har jämförts sångare som både Kim Carnes, Meat Loaf och Rod Stewart. På 1970-talet genomgick hon en operation som påverkade hennes stämband. Tylers låtar innehåller ofta element från flera olika genrer, såsom rock, pop, country, blues och keltisk musik.

Vid sidan av sångkarriären har Tyler även ägnat sig en del åt låtskrivande. Till exempel skrev hon tillsammans med sin bror Paul Hopkins låten Gonna Get Better som blev B-sida för singeln Sayonara Tokyo som Tyler gav ut för den japanska marknaden. År 2001 skrev Tylor fyra sånger ihop med Gary Pickford-Hopkins för hans album GPH, och några år senare var hon involverad i tillkomsten av flera spår på det egna albumet Wings som kom ut 2005.

Korta fakta om Bonnie Tyler

Född 8 juni 1951 i Skewen, Wales, Storbritannien
Yrke Sångare

Låtskrivare

Genrer Rock

Country

Aktiv period Från 1975
Skivbolag
  • RCA
  • Columbia
  • Hansa
  • EastWest
  • CMC
  • Sony
  • Stick Music
  • Celtic Swan Recordings

Segrar & Utmärkelser (i urval)

  • Förstaplats i World Popular Song Festival 1979 där hon representerade Storbritannien med låten Sitting on the Edge of the Ocean.
  • Gold Badge Award från The British Academy of Songwriters, Composers and Authors (BASCA) år 2013.
  • Tyler är den enda representant för Storbritannien som erhållit en Eurovision Song Contest Radio Award, vilket hon gjorde år 2013.
  • Hedersdoktor vid Swansea University år 2013.

Musikkarriär

Bonnie Tyler har en mycket lång karriär som startade i mitten av 1970-talet och som fortfarande pågår. I början av sin karriär antog hon artistnamnet Bonnie Tyler för att undvika att blandas ihop med sångerskan Mary Hopkin (även hon från Wales).

1970-talet

1975 blev Davis upptäckt av talangscouten Roger Bell när hon uppträdde på Townsman Club i Swansea. Bell bjöd in henne till London för att spela in en demo, och så småningom fick hon ett skivkontrakt med RCA Records. Debutsingeln My! My! Honeycomb gavs ut 1976 men sålde inte väl. Bättre gick det för nästa singel, Lost in France, som klättrade till UK Top 10 innan året var över.

Tylers debutalbum The World Starts Tonight som kom ut 1977 sålde inte bra någonstans i Europa utom i Sverige, där det hamnade på plats #2 på den svenska topplistan.

Sin första hit i USA fick Tyler med singeln It’s a Heartache (1978) som tog sig till plats #3 på USA:s Billboard Hot 100. Tylers studioalbum Natural Force släpptes samma år och blev en stor succé med över en halv miljon sålde exemplar.

Studioalbumet Diamond Cut, som lanserades 1979, blev en stor succé i Sverige och Norge, men sålde inte bra i resten av världen. Samma år turnerade Tyler i Japan.

1980-talet

I början av 1980-talet var det många som trodde att Tylers karriär var över och framgångarna med It’s a Heartache varit ett one-hit-wonder. Denna uppfattning ställdes dock på öronen när Total Eclipse of the Heart blev en dundersuccé i både USA och Europa 1983. Albumet singeln hämtats ifrån, Faster Than the Speed of Night, sålde platinum i USA och gick direkt in på förstaplatsen i UK Albums Chart.

1984 släpptes soundtracket till Hollywoodfilmen Footloose och ett av spåren var Holding out for a Hero med Bonnie Tyler, en låt som även gavs ut som singel.

Tylers sista försälningsframgång i USA var albumet Secret Dreams and Forbidden Fire, varifrån singeln If You Were a Woman (And I Was a Man) hämtades.

1990-talet

Bonnie Tyler fortsatte vara mycket populär i stora delar av Europa under 1990-talet, däremot uteblev framgångarna i USA och hon fick ganska sval kritik i hemlandet Storbritannien. Till exempel sålde albumet Bitterblue 4 x Platina i Norge och gick också mycket bra i Tyskland, samtidigt som det fick mycket lite uppmärksamhet i UK. För albumet Angel Heart fick hon ta emot både en Bravo Otto Award och en Echo Award i Tyskland.

2000-talet

2000-talet innebar både nya studioalbum och flera samlingsalbum för Tyler.

På albumet Heart Strings (även känt som Heart & Soul) hade Tyler inte bara sitt vanliga band som backup utan också Prags filharmoniska orkester, och tillsammans rev de av imponerande covers på låtar av bland annat U2, Bruce Springsteen och Beatles.

I december 2003 släpptes singeln ”Si demain…”, en duett där Tyler och den franska sångerskan Kareen Antonn tolkade Total Eclipse of the Heart på franska. Singeln gick till toppen av topplistan i Frankrike och stannade där i tio veckor, och liknande framgångar nåddes även i flera andra kontinentaleuropeiska länder.

2010-talet

År 2011 deltog Tyler i det svenska teveprogrammet Kvällen är din där hon sjöng en duett av Total Eclipse of the Heart med Niklas Paulström.

År 2012 spelade Tyler in studioalbumet Rocks and Honey i Nashville, och efter att BBC fått höra en förhandsversion av tredje spåret ”Believe in Me” blev hon ombedd att representera Storbritannien i Eurovision Song Contest 2013. I den internationella finalen slutade Tyler på 19:e plats med 23 poäng. Rocks and Honey släpptes i Storbritannien i maj 2013 med tog sig inte så högt upp på albumlistan.

Under hösten 2016 startade Tyler en Greatest Hits Tour i Tyskland, och under promotandet av touren avslöjade hon planer på att spela in ny musik i Nashville med John Carter Cash.

I samband med solförmörkelsen den 21 augusti 2017 uppträdde Tyler med låten Total Eclipse of the Heart ombord på MS Oasis of the Seas tillsammans med Joe Jonas.

Diskografi (i urval)

Studioalbum

  • The World Starts Tonight (1977)
  • Natural Force (1978)
  • Diamond Cut (1979)
  • Goodbye to the Island (1981)
  • Faster Than the Speed of Night (1983)
  • Secret Dreams and Forbidden Fire (1986)
  • Hide Your Heart (1988) även känd som Notes From America (1988)
  • Bitterblue (1991)
  • Angel Heart (1992)
  • Silhouette in Red (1993)
  • Free Spirit (1995)
  • All in One Voice (1998)
  • Heart Strings (2003) även känd som Heart & Soul (2002)
  • Simply Believe (2004)
  • Wings (2005) även känd som Celebrate (2006)
  • Rocks and Honey (2013)