Rockbandet Journey bildades i San Francisco, USA år 1973 av gitarristen Neal Schon och keyboardisten Gregg Rolie. Båda hade tidigare spelat ihop i bandet Santana.

Under sin långa karriär har bandet hunnit gå igenom flera faser och många olika medlemmar har kommit och gått. Sina största kommersiella framgångar hade Journey under perioden 1978 – 1987 då de gav ut sju album i följd som alla sålde platina.

Journey har sålt drygt 100 miljoner skivor globalt. Detta inkluderar bland annat två diamant-album, åtta multi-platina album och två guldalbum.

Exempel på välkända hits från Journey:

  • Don’t Stop Believin
  • Open Arms
  • The Girl Can’t Help It
  • Separate Ways (Worlds Apart)
  • Anyway You Want It
  • Wheel in the Sky
  • Faithfully

Korta fakta om Journey

Grundade San Francisco, USA år 1973
Genrer
  • Rock
  • Hårdrock
  • Progressiv rock
  • Poprock
  • Arenarock
  • Jazz rock
  • Soft rock
Aktiva perioder 1973-1987
1995 – nutid
Skivbolag
  • Columbia Records
  • Frontiers Records
  • Sanctuary Records
  • Nomota LLC

Tillkomst och kommersiellt genombrott

Journey bildades i år 1973 av två avhoppade medlemmar från Santana: Gregg Rolie och Neal Schon. De första skivorna präglades av jazzig rock med långa instrumentala passager och nådde inte några stora kommersiella framgångar. Annorlunda blev det med fjärde albumet, Inifinity, som kom ut 1978 efter att Stee Perry anslutit sig som sångare. På den här platten hittar vi bland annat hitlåtar som Wheel in the Sky och Lights.

Gruppens riktigt stora genombrott kom med albumet Escape år 1981. Denna skiva innehöll succéer som Open Arms (som nådde plats #2 på Billboardlistan i USA), Don’t Stop Believin och Stone In Love. Anledningen till att Open Arms hamnade på plattan var att Jonathan Cain från The Babys hade tagits med i bandet som keyboardist efter att Rolie lämnat gruppen, och Cain hade med sig Open Arms eftersom The Babys sångare John Waite vägrat spela in den med The Babys eftersom han ansåg att den var för smörig.

Medlemmar

Nuvarande medlemmar

  • Arnel Pineda (sång 2007–) (Tidigare band: The Zoo)
  • Neal Schon (sologitarr 1973–) (Tidigare band: Santana, Azteca, Bad English)
  • Jonathan Cain (keyboard och kompgitarr, 1981-) (Tidigare band: The Babys och Bad English)
  • Ross Valory (elbas 1973–1985 och 1996–) (Tidigare band: The Storm och Steve Miller Band)
  • Steve Smith (trummor, 1979–1985; 1996–1997; 2015-)

Före detta medlemmar

  • Steve Perry (sång, 1978–1998)
  • Gregg Rolie (keyboard, sång 1973–1981)
  • Steve Smith (trummor, 1979–1985; 1996–1997)
  • Jeff Scott Soto (sång, 2006–2007)
  • Steve Augeri (sång, 1998–2006)
  • Prairie Prince (trummor, 1973)
  • George Tickner (kompgitarr, 1973–1976)
  • Aynsley Dunbar (trummor, 1975–1978)
  • Robert Fleishman (sång, 1978)
  • Mike Baird (trummor, spelade endast under turnén 1986–1987)
  • Randy Jackson (elbas, 1985–1987)
  • Deen Castronovo (trummor 1998–2015)

Diskografi (i urval)

Studioalbum

  • 1975 – Journey
  • 1976 – Look into the Future
  • 1977 – Next
  • 1978 – Infinity
  • 1979 – Evolution
  • 1980 – Departure
  • 1980 – Dream After Dream
  • 1981 – Escape
  • 1983 – Frontiers
  • 1986 – Raised on Radio
  • 1996 – Trial by Fire
  • 2001 – Arrival
  • 2002 – Red 13
  • 2005 – Generations
  • 2008 – Revelation
  • 2011 – Eclipse