Kenneth Donald Rogers – mer känd som Kenny Rogers – är en countrysångare från Texas, USA som slog igenom med gruppen The First Edition på 1960-talet och sjösatte en mycket framgångsrik solokarriär år 1976.

Kenny Rogers är en man med många strängar på sin lyra och han har under sitt yrkesverksamma liv bland annat hunnit med att ägna sig åt skådespeleri, låtskrivande, fotografering och musikproduktion vid sidan av solokarriären som sångare. Hans musik har också rört sig mellan många olika genrer även om det framförallt är countrymusiken han är förknippad med.

Totalt har över 120 stycken av Rogers låtar tagit sig in på topplistorna, och hans musik har toppat listorna för countryalbum och popalbum i över 200 veckor i USA. Hans skivförsäljning överstiger 100 miljoner globalt.

År 2015 meddelade Rogers att han skulle genomföra en avskedsturné och därefter dra sig tillbaka från show business för att kunna spendera mer tid med sin familj.

Exempel på välkända låtar

  • The Gambler (år 1978)
  • Coward of the County (år 1979)
  • Lady (år 1980)
  • Islands in the Stream (med Dolly Parton) år 1983
  • We’ve Got Tonight (med Sheena Easton) år 1983

Utmärkelser mm (i urval)

  • Kenny Rogers är invald i Country Music Hall of Fame i Nashville.
  • Inte bara ett utan två av hans album är inkluderade i listan ”The 200 Most Influential Country Albums Ever” hos About.com. Dessa två är ”The Gambler” och ”Kenny”.
  • År 1986 korades han till ”Favorite Singer of All-Time” i en omröstning arrangerad gemensamt av tidningarna USA Today och People.
  • Kenny Rogers har tagit emot en lång rad prestigefyllda musikpriser, inklusive Grammys, American Music Awards, Academy of Country Musik Awards och Country Musik Association Awards.

Korta fakta om Kenny Rogers

Född 21 augusti, 1983 i Houston, Texas, USA
Genrer
  • Country
  • PopRock
  • Soft rock
  • Jazz
  • Adult contemporary
Yrken
  • Sångare
  • Musiker
  • Låtskrivare
  • Musikproducent
  • Skådespelare
  • Fotograf
  • Affärsman
Musikinstrument Gitarr

Bas

Munspel

Fiol

Aktiv period 1957–
Skivbolag
  • Cue
  • Carlton
  • Mercury
  • United Artists
  • Giant
  • Reprise
  • Atlantic
  • Curb
  • RCA
  • Dreamcatcher
  • Capitol
  • WEA
  • Warner Bros.

Diskografi (i urval)

Album

  • 1976 – Love Lifted Me
  • 1976 – Kenny Rogers
  • 1977 – Daytime Friends
  • 1978 – Love or Something Like It
  • 1978 – The Gambler
  • 1978 – Every Time Two Fools Collide (med Dottie West)
  • 1979 – Kenny
  • 1980 – Gideon
  • 1981 – Christmas
  • 1981 – Share Your Love
  • 1982 – Love Will Turn You Around
  • 1983 – We’ve Got Tonight
  • 1983 – Eyes That See in the Dark
  • 1984 – What About Me?
  • 1984 – Once Upon a Christmas (med Dolly Parton)
  • 1985 – The Heart of the Matter
  • 1985 – Love Is What We Make It
  • 1986 – They Don’t Make Them Like They Used To
  • 1987 – I Prefer The Moonlight
  • 1989 – Something Inside So Strong
  • 1989 – Christmas in America
  • 1990 – Love Is Strange
  • 1991 – Back Home Again
  • 1993 – If Only My Heart Had a Voice
  • 1994 – Timepiece
  • 1996 – Vote for Love
  • 1996 – The Gift
  • 1997 – Across My Heart
  • 1998 – Christmas from the Heart
  • 1999 – After Dark
  • 1999 – She Rides Wild Horses
  • 2000 – There You Go Again
  • 2001 – Live By Request
  • 2003 – Back to the Well
  • 2006 – Water & Bridges