Kiss (som ofta skrivs KISS) är ett rockband som bildades i New York City år 1973 av Paul Stanley, Gene Simmons, Peter Criss och Ace Frehley. Gruppen är inte bara känd för sina musik, utan också för sina avancerade liveshower och distinkta heltäckande ansiktsmålningar. Redan på 1970-talet experimenterade Kiss med att inkludera element som eldblåsning, fyrverkerier, rykande gitarrer och liknande i sina shower.

Kiss har under sin långa karriär genomgått många medlemsändringar, men Stanley och Simmons är fortfarande med i gruppen. Den nuvarande uppsättningen inkluderar också Eric Singer blev en en del av gruppen sedan trummisen Eric Carr avled och Tommy Thayer som ersatte Frehley.

År 1983 slutade Kiss uppträda med ansiktsmålning efter de ansåg att det var dags att lämna dem bakom sig, men i mitten av 1990-talet gav sig gruppen ut på turné igen med ansiktsmålningar, pyroteknik, med mera precis som förr i tiden. En våg av Kiss-nostalgi svepte över världen och turnén blev en succé bland både gamla och nytillkomna fans.

Kiss har sålt över 75 miljoner skivor globalt vilket gör dem till ett av världens bäst säljande rockband. År 2015 meddelade Recording Industry Association of America att bandet tilldelats fler guldalbum än något annat band från USA under föreningens drygt 60+ år långa historia. Då hade Kiss sålt guld 30 gånger, inklusive bandets fyra soloalbum från slutet av 1970-talet.

Korta fakta om Kiss

Grundade I New York City år 1973
Genrer Hårdrock

Heavy metal

Shock rock

Glam metal

Aktiv period Från 1973
Skivbolag
  • Casablanca
  • Mercury
  • Roadrunner
  • Kiss
  • Universal Music Group

Medlemmar

Ursprungliga medlemmar

  • Paul Stanley
  • Gene Simmons
  • Peter Criss
  • Ace Frehley

Nuvarande medlemmar

  • Paul Stanley
  • Gene Simmons
  • Tommy Thayer
  • Eric Singer

Tidigare medlemmar

  • Ace Frehley
  • Peter Criss
  • Eric Carr
  • Vinnie Vincent
  • Mark St. John
  • Bruce Kulick

Diskografi (i urval)

Studioalbum

  • Kiss (1974)
  • Hotter Than Hell (1974)
  • Dressed to Kill (1975)
  • Destroyer (1976)
  • Rock and Roll Over (1976)
  • Love Gun (1977)
  • Gene Simmons (1978)
  • Ace Frehley (1978)
  • Peter Criss (1978)
  • Paul Stanley (1978)
  • Dynasty (1979)
  • Unmasked (1980)
  • Music from ”The Elder” (1981)
  • Creatures of the Night (1982)
  • Lick It Up (1983)
  • Animalize (1984)
  • Asylum (1985)
  • Crazy Nights (1987)
  • Hot in the Shade (1989)
  • Revenge (1992)
  • Carnival of Souls: The Final Sessions (1997)
  • Psycho Circus (1998)
  • Sonic Boom (2009)
  • Monster (2012)