Rockbandet Queen bildades i London år 1970 av sångaren Freddie Mercury, gitarristen Brian May och trummisen Roger Taylor. Året därpå anslöt sig basisten John Deacon.

Queen är en av världens mest välkända och inflytelserika band, och de är bland annat berömda för sin enastående förmåga att ta sig an och experimentera med vitt skilda musikstilar – från hårdrock och heavy metal till pop, rockopera, vaudeville, carribbean och new wave. Deras liveframträdande på Live Aid 1985 räknas som ett av de bästa i rockmusikens historia.

Queens stora genombrott hemma i Storbritannien kom med det tredje albumet Sheer Heart Attack som gavs ut år 1974, och året därpå blev de berömda internationellt med albumet A Night at the Opera.

Alla fyra medlemmar har haft stora framgångar som låtskrivare och skapat minst en listetta var. Till exempel skrev Mercury ”Bohemian Rhapsody”, May ”We Will Rock You”, Deacon ”Another One Bites the Dust” och Taylor ”Radio Ga Ga”.

Freddie Mercury avled år 1991 och John Deacon lämnade bandet 1997, men Brian May och Roger Taylor håller fortfarande igång och uppträder live med Queen – vanligen tillsammans med framstående gästartister. Sedan år 2012 har Queen turnerat med Adam Lambert som sångare.

Exempel på välkända hits från Queen

  • We Are the Champions
  • Bohemian Rhapsody
  • The Show Must Go On
  • We Will Rock You
  • Under Pressure
  • Another One Bites the Dust
  • Radio Ga Ga

Korta fakta om Queen

Grundade i London, England
Gengrer Rock
GlamrockArenarockProgressiv rockHårdrock
Aktiv period Från 1970
Skivbolag Parlophone (1973–2011)
Hollywood Records
EMI (1973–2011)
Elektra Records
Island Records (2011–idag)

Utmärkelser (i urval)

  • Ivor Novello Awards för texterna till Killer Queen, Bohemian Rhapsody och Too Much Love Will Kill You. De två första skrevs av Mercury, den tredje av May.
  • Bohemian Rhapsody fick år 1977 en Brit Award i kategorin ”Bästa singeln de senaste 25 åren”. These Are the Days of Out Lives fick en Brit Award 1992.
  • Queen fick år 1990 en Brit Award för ”Enastående bidrag till den brittiska musiken”. År 1992 fick Mercury (postumt) en Brit Award i samma kategori.

Exempel på Hall of Fames etc där Queen är upptagna

  • Rock and Roll Hall of Fame i Cleveland, USA
  • Songwriters Hall of Fame
  • UK Musik Hall of Fame
  • Hollywood Walk of Fame
  • Rock Walk of Fame i Guitar Center på Sunset Boulevard, Hollywood, USA
  • VH1 Rock Honors

Diskografi (i urval)

  • Queen (1973)
  • Queen II (1974)
  • Sheer Heart Attack (1974)
  • A Night at the Opera (1975)
  • A Day at the Races (1976)
  • News of the World (1977)
  • Jazz (1978)
  • The Game (1980)
  • Flash Gordon (1980) – soundtrack
  • Hot Space (1982)
  • The Works (1984)
  • A Kind of Magic (1986)
  • The Miracle (1989)
  • Innuendo (1991)
  • Made in Heaven (1995)