Frågor & Svar om ISK

Vad är ett investeringssparkonto (ISK)?

Ett investeringssparkonto är en typ av konto som privatpersoner kan använda för att förvara och handla med värdepapper. Det är också tillåtet att förvara inhemsk och utländsk valuta i sitt ISK.

Ett ISK beskattas enligt särskilda skatteregler. Avsikten är att göra det så enkelt som möjligt för vanliga småsparare att köpa och sälja värdepapper. Man ska inte behöva oroa sig över att det kommer bli krångligt att deklarera handeln.

isk spargris

Vad kan jag handla med i ett ISK?

Det beror på vilket företag du har ditt ISK hos, eftersom varje företag (bank, aktiemäklare, etcetera) har sin egen katalog av tillgängliga värdepapper. Nästan alla erbjuder både aktier och fonder, men vad gäller mer ovanliga värdepappersslag skiljer sig utbudet rejält.

Lagstiftningen sätter också upp ett ramverk för vilka typer av värdepapper som får finnas i ett ISK. Det är i normalfallet inte något som vi vanliga småsparare behöver fundera så mycket över, eftersom vi bara väljer ur det utbud som finns tillgängligt hos banken/mäklaren.

Kostar det pengar att skaffa ett ISK?

Det finns gott om aktörer – allt från storbanker till nya aktiemäklare – som låter dig skaffa ett ISK hos dem utan att betala en krona för det. Däremot måste du förstås göra en insättning av pengar till ditt ISK för att kunna köpa tillgångar. Det finns inget krav på att du måste göra en insättning samma dag som du öppnar ditt ISK, utan du kan vänta med det tills du är redo att börja handla.

Är det krångligt att skaffa sig ett ISK?

Nej, det är mycket enkelt. Du går till webbsidan för det företag (t ex bank) du vill ha ditt ISK hos och följer deras instruktioner. Man fyller i ett formulär online och bekräftar sin identitet med bank-ID. Det är en snabbt och enkel process, och man kan snabbt komma igång.

Om du inte vill göra ansökan online kan du beställa eller skriva ut pappersblanketter istället, men en sådan ansökan tar förstås längre tid eftersom den måste skickas in med posten.

Kan mitt företag ha ett ISK?

Nej, bara privatpersoner får öppna och använda ett ISK. (Särskilda regler gäller för privatpersoners dödsbon.) Ett företag, ideell organisation, etcetera kan alltså inte använda sig av ett investeringssparkonto.

Är ISK ett låst sparande?

Nej, det är det inte.

  • Du kan när som helst ta ut pengar som finns i ditt ISK. (Enklast är att göra en överföring till din internetbank.)Det är tekniskt sett möjligt att daytrada med ett ISK konto.
  • Du kan när som helst ge order om att värdepapper i ditt ISK ska säljas av. När försäljningen har skett och pengarna har kommit in i ditt konto kan du ta ut dem direkt.
  • Det finns inte någon straffavgift eller liknande som slår till när du gör uttag från ditt ISK.
  • Att ta ut pengar från ditt ISK utlöser inte någon ”uttagsbeskattning” eller liknande.

Vad som är värt att tänka på däremot är att alla insättningar du gör ökar skatteunderlaget. Det är alltså inte smart att ofta sätta in och ta ut och sedan sätta in ”samma pengar” igen under året, eftersom varje insättning ökar skatten.