Rush är en kanadensisk rockgrupp som bildades år 1968. Sångaren, keyboardisten och basisten Geddy Lee och gitarristen Alex Lifeson och har varit med ända sedan starten. Den tredje ursprungsmedlemmen var trummisen John Rutsey, som lämnade bandet år 1974 – två veckor innan bandets första turné i USA – och ersattes av Neil Peart. Neil Peart blev så småningom också en viktig textförfattare för Rush.

Rush har sålt 24 guldalbum och 14 platinaalbum, inklusive tre multi-platina. Detta gör dem till en av världens bäst säljande rockgrupper. Bland rockbanden är det bara The Beatles och Rolling Stones som har sålt fler guld/platina studioalbum i följd. En majoritet av alla Rush album har sålts i Nordamerika, här i Europa är Rush inte alls lika välkända i de breda folklagren.

Under många år turnerade Rush framförallt i Nordamerika och uppträdde bara sporadiskt i Europa. I Sverige spelade de dock år 1979, men därefter kom det att dröja ända till år 2004 innan de återvände hit. På senare år har dock Rush varit betydligt flitigare besökare i Europa och de har spelat i Sverige år 2007, 2011 och 2013.

Trots att många andra musiker har drabbats av vikande skivförsäljning efter millennieskiftet blev Rush album ”Moving Pictures” som kom ut år 2012 bandets enskilt mest sålda album någonsin med 4,4 miljoner sålda enheter.

Rush är kända för sin komplexa musik och för att bandmedlemmarna är extremt skickliga på att spela sin instrument. Många medlemmar av andra framgångsrika metall- och rockgrupper har angett Rush som en av sina stora inspirationskällor; detta gäller bland annat för medlemmar av välkända band som Guns N’ Roses, The Smashing Pumpkins, The Barenaked Ladies, Primus och Dream Theater.

Utmärkelser (i urval)

 • Sedan år 1994 är Rush medlemmar av Canadian Music Hall of Fame.
 • Lee, Lifeson och Peart var de första musiker som förärades hederstiteln Officers of the Order of Canada. Denna statsorden är Kanadas högsta civila hedersutmärkelse.
 • Rush har tagit emot det kanadensiska musikpriset Juno Awards flera gånger.

Korta fakta om Rush

Grundades i Willowdale, en förort till Toronto i Kanada
Gengrer Hårdrock

Progressiv rock

Aktiv period Från 1968 till mitten av 2010-talet
Nuvarande medlemmar Geddy Lee

Alex Lifeson

Neil Peart

Avhoppade medlemmar John Rutsey
Skivbolag Moon Records

Mercury Records

Anthem Records

Atlantic Records

Roadrunner Records

Historia

Rush gav ut sitt första album år 1974, den självbetitlade plattan Rush, och gav sig samma år ut på turné i USA. Debutalbumet hade brittisk bluesrock som en stark inspirationskälla och det går att höra influenser från rockband som Led Zeppelin, Black Sabbath, Deep Purple och Cream.

År 1975 släpptes både Fly By Night och Caress of Steel, och därefter kom gruppen ut med ett nytt studioalbum i stort sett varje eller vartannat år fram till mitten av 1990-talet. Efter albumet Test for Echo år 1996 gjorde de en lite längre paus i utgivningen och Vapor Trails gavs inte ut förrän år 2002. Sedan dess har Rush släppt studioalbumen Feedback (2004), Snakes & Arrows (2007) och Clockwork Angels (2012).

Stil

De album som följde närmast efter debuten var starkt hårdrocksinfluerade, men hade även drag av bland annat The Who. Därefter närmade sig Rush gradvis den brittiska progressiva rocken och bildade en slags kombination av hårdrock och progressiv rock som de fortsatte med under resten av 1970-talet. Nu kom inspirationen från bland annat Yes, Jethro Tull och Genesis och man inkluderade gärna teman influerade av science fiction och fantasy i texterna.

Under 1980-talet experimenterade Rush med att på sitt eget vis inkludera rådande trender som poprock, new wave och reggae i sin musik, och de utökade också sin repertoar vad gällde urvalet av olika instrument genom att inkludera bland annat elektroniska trummor och synthesizers.

Under slutet av 1980-talet påbörjade Rush återigen en ny era för bandet, lämnade en stor del av syntarna och keyboardsen bakom sig, och hängav sig åt ett rocksound som snarast kan klassas som alt-rock. Denna stil har med mindre variationer hållit i sig sedan dess för bandet; albumet Vapor Trails som kom ut år 2002 var till exempel inspelat helt utan keyboards.

Turnén R40 – den sista för Rush?

År 2014 avslöjades det att 40-årsjubileumet av första albumet skulle firas genom släppet av en samlingsbox vid namn R40, och året därpå släpptes nyheten om att gruppen skulle ge sig ut på en ny turné (Rush R40 Tour).

Efter att Rush R40 Tour avslutats sa Alex Lifeson i en intervju att det eventuellt inte skulle bli några fler stora turnéer för bandet på grund av hans kroniska hälsoproblem. Han öppnade samtidigt för möjligheten att fortsätta genomföra mindre turneringar och uppträdanden, och avslöjade att han ville arbeta med soundtracks ihop med Geddy Lee.

I början av december 2015 meddelade Neil Peart att han tänkte dra sig tillbaka, men redan dagen därpå invände Geddy Lee och hävdade att Pearts uttalande feltolkats och att det inte rörde sig om pension utan om en paus.

År 2016 bekräftade Alex Lifeson att det inte skulle bli några flera storturnéer för Rush.

Fler album?

I januari 2018 meddelade Alex Lifeson att bandet inte hade några planer på att fortsätta spela in skivor. ”We have no plans to tour or record any more. We’re basically done. After 41 years, we felt it was enough.”

Diskografi 1974 – 2012 (i urval)

Studioalbum

 • 1974 –  Rush
 • 1975 –  Fly by Night
 • 1975 –  Caress of Steel
 • 1976 –  2112
 • 1977 –  A Farewell to Kings
 • 1978 –  Hemispheres
 • 1980 –  Permanent Waves
 • 1981 –  Moving Pictures
 • 1982 –  Signals
 • 1984 –  Grace Under Pressure
 • 1985 –  Power Windows
 • 1987 –  Hold Your Fire
 • 1989 –  Presto
 • 1991 –  Roll the Bones
 • 1993 –  Counterparts
 • 1996 –  Test for Echo
 • 2002 –  Vapor Trails
 • 2004 –  Feedback
 • 2007 –  Snakes & Arrows
 • 2012 –  Clockwork Angels